Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Daňová informační schránka

Nesrovnalosti v daních vždy znamenají nepříjemnosti. Přestože pochybení z vaší strany nemusí být vůbec úmyslné, finanční správa vám vyměří pokutu či penále. Naštěstí existuje tzv. daňová informační schránka, se kterou budete mít své daňové povinnosti pod kontrolou v podstatě online a minimalizujete riziko nedopatření, které by vás mohlo přijít draho.

K daňové informační schránce se připojíte z vašeho počítače a černé na bílem uvidíte vybrané informace o daňovém řízení, váš spis a daňový účet. Taky tam dohledáte přehled písemností, daňový kalendář a základní údaje o vás, jako daňovém subjektu.
(Daňovou informační schránku upravuje § 69 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.)

Jak daňovou informační schránku získáte

Abyste mohli do schránky nahlížet, musíte se stát tzv. oprávněným uživatelem. Ne, neděste se. Žádná složitá anabáze vás nečeká. Spíše jde o záležitost v řádu jednotek až desítek minut. Maximálně.
Vaše oprávněnost se prokazuje buďto způsobem, kterým se přihlašujete do datové schránky, nebo uznávaným elektronickým podpisem. Pokud nemáte vlastní datovou schránku, doporučujeme o její zřízení požádat na jakékoliv pobočce České pošty. Je to zdarma.
Pakliže byste se chtěli datové schránce vyhnout, připravte se na složitý a zbytečně nákladný postup, začínají zřízením onoho uznávaného elektronického podpisu. Což nedoporučujeme.

Nahlížení s vlastní datovou schránkou

Jakmile tedy máte vlastní datovou schránku, získáte přístup do daňové informační schránky celkem snadno. Vy už ji totiž vlastníte. A možná o tom ani nevíte. Byla vám zřízena automaticky z moci úřední.
Takže stačí, abyste na chvíli sedli za počítač a v aplikaci EPO vyplnili formulář Přihláška k nahlížení do daňové informační schránky. Ten odešlete a máte hotovo. Přistup do schránky získáte nejpozději do 60-ti dnů ode dne podání přihlášky.

Nečekejte na problémy. Předcházejte jim

Vidíte, jeden formulář (navíc v elektronické podobě), případně ještě návštěva pošty a své daně máte pod kontrolou. Kdykoliv, kdekoliv. Stejně jako většina našich klientů, které daňová informační schránka ochránila od mnoha nečekaných výdajů.
Pokud se do zřízení schránky nechcete pouštět sami, pomůžeme vám.

Chcete pomoci se zřízením daňové informační schránky? Kontaktujte nás!