Bookeepio |
Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím. Dozvědět se více

Externě vedené účetnictví vám přinese řadu výhod

Firemní účetnictví není v žádném případě jednoduchá záležitost. Existuje obrovská spousta zákonů, vyhlášek a předpisů, které je nutné při řešení účetnictví zohledňovat a dodržovat, aby se firma nedostala do potíží. Vzhledem k tomu, že se tato pravidla velice často mění, je nutné si na účetnictví zajistit někoho, kdo se v dané oblasti skutečně vyzná, pohybuje a perfektně orientuje.

Kde ale sehnat takového člověka a zároveň za něj neutratit více peněz, než je opravdu potřeba? Odpověď je jednoduchá – v externí účetní firmě.

Proč je výhodné svěřit účetnictví externí účetní firmě? 

I když pořád existuje spousta společností, které jsou věrné klasickému starému modelu, tedy mít na firemní účetnictví svého zaměstnance, v posledních letech se stávají stále oblíbenější a využívanější služby externích účetních kanceláří. Není divu – je to výhodné jak po odborné, tak po finanční stránce. Uveďme si tedy 5 důvodů, proč se firmám lépe vyplatí externí účetní než vlastní zaměstnanec:

1. Obrovské finanční výhody

Zaměstnat člověka na plný či zkrácený úvazek je vždycky poměrně nákladná záležitost. Pokud si společnost najme vlastního účetního, musí mu zajistit nejprve dostatečné (takže mnohdy velmi nákladné) softwarové a hardwarové vybavení, dále mu musí platit pravidelně školení, aby byl stále v obraze a žádné změny či novinky mu neunikly, a v neposlední řadě mu vyplácet každý měsíc kompletní mzdu. A to bez ohledu na to, kolik práce zrovna za dané období vykonal.

Oproti tomu externí účetní si vyfakturují vždy pouze to, co skutečně v konkrétní měsíc odpracovali, buď na základě hodinové sazby, nebo dle počtu zaúčtovaných položek. O jejich vzdělávání se také zajímat nemusíte, to si řeší daná účetní kancelář sama. Externím účetním navíc zpravidla nezajišťujete ani potřebný hardware a software. Poradí si sami. Vy pořídíte pouze jednoduchý program na vystavování faktur, případně evidenci objednávek, a ušetříte tak i desítky tisíc korun.

2. Vysoká míra odbornosti

Externí účetní kanceláře spolupracují pouze se skutečnými odborníky a dohlížejí na jejich profesní kvality i neustálé vzdělávání a studování všech novinek a změn.

Nespornou výhodou externích účetních je i to, že zpracovávají účetnictví většímu množství klientů, a tudíž se setkávají s nejrůznějšími problémy, které je třeba řešit. To jim zajišťuje bohaté zkušenosti, díky nimž jsou vám následně schopni doporučit ta pro vás nejvýhodnější řešení každé situace.

Účetní kanceláře jsou navíc ve stálém spojení s ověřenými odborníky, jako jsou daňoví poradci, notáři, advokáti a jiní znalci, jejichž služby byste také mohli potřebovat využít.

3. Vzájemná zastupitelnost

V případě, že má vaše společnost na vedení účetnictví vlastního zaměstnance, musí mu poskytnout ze zákona několik týdnů dovolené. Pokud se ale zrovna v této době objeví nějaký problém, nemá ho za něj kdo vyřešit.

Při spolupráci s externí účetní kanceláří se nemusíte těchto komplikací obávat. Disponují totiž větším počtem profesionálů, tudíž k vám vždy mají koho poslat a mohou vám pomoci.

4. Odpovědnost není na vaší straně

Výhodou externích účetních kanceláří je i to, že jsou pojištěny k odpovědnosti za škodu, kterou by případně svým klientům při výkonu své činnosti způsobily. Podrobnosti o této odpovědnosti jsou vždy blíže specifikovány ve smlouvě, kterou účetní kancelář s danou firmou uzavře.

Každopádně nemusíte mít obavy z toho, že by váš zaměstnanec udělal nějakou účetní chybu z nedbalosti či nevědomosti, a vaše firma by tak přišla do finančních či jiných problémů.

5. Ochrana interních firemních informací 

Zatímco interní účetní může lehce vynášet citlivá firemní data nebo například informace o výši mezd mezi další zaměstnance, externí účetní zpracovává všechny doklady a dokumenty zpravidla mimo vaši firmu a s ostatními zaměstnanci nepřichází do kontaktu. To znamená, že zde nehrozí únik informací, které si přejete zanechat v tajnosti, což je u mzdové agenty důležité.